-0.9 C
Stockholm
torsdag, april 15, 2021

Bli plusmedlem

Kristna armenier på flykt från muslimer i Nagorno-Karabakh – Putin hotar att ingripa för att skydda dem

Halva befolkningen i den armeniskt styrda regionen, Nagorno-Kranach i Azerbajdzjan, bedömds vara på flykt. Enligt Deutsche Welle kan det röra sig om ett begynnande folkmord.

Enligt videofilmer som spridits på sociala medier ser vi hur huvudstaden i regionen, Stepanakert, sönderbombas. Detta tyder på att den azeriska sidan brukar kraftigt våld mot den armeniska befolkningen. Huvudstaden har omvandlats till något som liknar en spökstad. Samtidiga har den armeniska sidan anklagats för att anfalla civila mål i Azerbajdzjan, däribland i landet näst största stad Ganja.

Enligt en ungefärlig uppskattning är ca 50 % av Karanakhs befolkning, vara lejonparten är barn och kvinnor, på flykt. Uppskattningsvis rör det sig om  75000 människor, vittnar människorätts­ombudsmannen Artak Beglaryan från Karanakh, till AFP.

Det är troligt att de kommer försöka fly till Armenien.

I Armenien befarar man att Turkiet planerar för ett nytt folkmord på armenier i anslutning till den nytända aggressionen ifrån Azerbajdzjan. Som en kristen folkgrupp har armenierna utsatts för just detta under första världskriget av Turkiet. Turkiet bedöms via flera mediekanaler aktivt vara på Azerbadjans sida.

Rysslands president Vladimir Putin har under onsdagen markerat att Ryssland kommer att ingrip om denna väpnade konflikt sprider sig till Armenien, enligt Ryska TV1.

– Folk dör med stora förluster på båda sidor. Vi hoppas att denna konflikt kan avslutas inom en nära framtid, svarade den ryske presidenten, när TV1 intervjuar honom.

Putins ambition är att ett eldupphör så snart som möjligt ska framförhandlas. Det var Ryssland som medlade fred i regionen år 1994 och det har varit relativt lugnt mellan dessa parter enda fram tills nu.

– Som du vet är jag i ständig kontakt med Armeniens premiärminister, och där råder inga frågetecken kring hur väl Ryssland som allierad nation fullföljer sina åtaganden, fortsätter Putin under intervjun i TV1.

 

 

Liknande artiklar

- Advertisement -

Senaste nytt