-0.9 C
Stockholm
torsdag, april 15, 2021

Bli plusmedlem

Konkurserna börjar återigen tillta – Transport – och restaurangsektorn är hårt drabbad

Efter några månader med positiv konkursstatistik ökar återigen konkurserna. I november har konkurserna i de hårdast utsatta branscherna återigen tilltagit. Inom hotell – och restaurangsektorn har konkurserna ökat med 12 procent. Inom transportsektorn är ökningen kraftigast med hela 26 procent och konkurserna ökar med 16 procent inom partihandeln. Byggindustrin och detaljhandel visar inga indikationer på fler konkurser, enligt DagensPS.

De drabbade branscherna har påverkats hårt av restriktioner, rekommendationer och beslut ifrån myndigheter som ett resultat av covidkrisen. Dessa branscher är väldigt konjunkturkänsliga och beroende att att människor rör sig. Livsmedelssektorn inom detaljhandeln samt bostadsbyggande behövs till stor del, oavsett konjunktursvängningar, skriver DagensPS. Därav bättre konkurssiffror i den sektorn.

– Restaurangbranschen står inför sin mörkaste tid någonsin. Julborden brukar finansiera restaurangerna långt in på våren. Utan julbord riskerar många restauranger att stå tomma. Många företagare har trollat med knäna under lång tid för att få sina företag att hålla ihop, säger Richard Damberg, ekonom på UC, enligt DagensPS.

Liknande artiklar

- Advertisement -

Senaste nytt