6.9 C
Stockholm
måndag, mars 1, 2021

Bli plusmedlem

Smittskyddsläkarens mail till Tegnell – de håller med coronaskeptikern Ivor Cummins

Britt Åkerlind är smittskyddsläkare och verksamhetschef på region Östergötland. I september 2020 skrev hon ett mail till statsepidemilog Anders Tegnell (PhD) och läkaren Johnny Ludvigsson, licentiaten i medicin som i höstas ifrågasatte coronaoron när densamme skildrade ”pandemin” som kraftigt överdriven i flera mediala intervjuer, däribland i Aftonbladet.

I mailet skriver Åkerlund att ”Liksom er båda tror jag i stort att Ivor Cummins har mycket rätt.”  Ivor Cummins är en irländsk biokemisk ingenjör. Enligt The Times driver han en lockdown-och coronaskeptisk linje. I grunden anser Cummins att covid-19 bör definieras som en vanliga och naturlig influensa. Lockdownstrategin bedömds av honom vara värdelös till sin natur och den kan dessutom kostar mer än vad den smakar, både ekonomiskt och hälsomässigt.

Läkaren Johnny Ludvigsson argumenterade utifrån liknande ansats och sade till Aftonbladet att bland annat de inställda operationerna kan orsaka minst lika många dödsfall som covid-19 i sig. Han reflekterade även kring hur psykisk ohälsa kan öka som ett resultat av lågkonjunktur och minskat socialt umgänge samt hur detta kan leda till sämre livskvalité och självskadebeteende.

Utifrån Åkerlinds formuleringar i mailet, till Tegnell och Ludvigsson, kan vi bortom rimligt tvivel konstatera att dessa 3 experter delar Ivor Cummins analys om läget runt covid-19.

”Är mycket tveksam till denna extensiva provtagning…” skriver även Åkerlind med hänvisning till kostnaderna och anser i stora drag, utifrån mailets innehåll, att smittempot eventuellt bör begränsas men att övriga åtgärder är meningslösa.

I en DN-intervju under gårdagen konstaterade Anders Tegnell att den nya pandemilagens lockdownmöjligheter har väldigt liten påverkan på coronasmittan. Hans resonemang faller härmed in under den tes som Britt Åkerlind driver.

Av allt att döma ser inte smittskyddsläkarnas toppakademiker på corona som en allvarlig pandemi. Dessa tre är otvivelaktigt motståndare till lockdwonstrategin och de backar därpå upp de analyser som coronaskeptiker tagit fram.

Här nedan ser vi ett reportage om pandemiskeptikern Ivor Cummins, mannen som Åkerlind hänvisar till i mailet.

Liknande artiklar

- Advertisement -

Senaste nytt