5.9 C
Stockholm
söndag, februari 28, 2021

Bli plusmedlem

AFS säger nej till Pandemilagen som står över parlamentarismens granskning

Den 8 januari klubbades den nya pandemilagen igenom utan större diskussioner och utan att problematiseras av de 8 riksdagspartierna. Sverigedemokraterna som länge påstått sig förespråka medborgerliga fri – och rättigheter var det parti som paradoxalt nog förordade munskyddskrav sedan i höstas och gick således längre i restriktionsvilja är den socialdemokratiska regeringen. Den 10 januari trädde lagen i kraft och Sverigedemokraterna har inte motsatt sig lagen i stort.

Under januari har vi sett övervåld mot demonstranter i Sverige och sedan i höstas beskådat en granskningslös vaccinframställning. Enligt norska läkemedelsverket har vaccinet redan skördat flera dödsoffer under vårt grannlands första veckor av vaccinering.

Det stora problemet med pandemilagen är att regeringen därvia genomdriver åtgärder utan att behöva söka stöd hos riksdagen. Detta bryter strikt mot parlamentarismens principer vilka är djupt förankrad i Sveriges politiska kulturhistoria. Det svenska parti som under januari lyfte ett varnande finger för denna odemokratiska utveckling har varit Alternativ för Sverige (AFS) som på sin hemsida skriver…

”Men varför skulle saken bli bättre av att regeringen själva tillåts besluta om detta och helt kringgå riksdagens syn på saken? I händelse av att åtgärderna skulle vara välmotiverade skulle regeringen få de mandat de behöver av riksdagen. I händelse av att åtgärderna är alldeles för långtgående eller ineffektiva, skulle riksdagen blockera regeringens möjligheter.”

Alternativ för Sverige argumenterar med utgångspunkt ifrån att socialdemokratin är ett maktparti vilka sedan länge använt statsapparaten för att kväsa sin motståndare. AFS ser det som fullt tänkbart att denna pandemilag kommer användas för att tysta opposition och stärka socialdemokratins ställning i Sverige.

Idén om att bland annat stoppa motståndarnas fria rörlighet med hjälp av lagstiftning är ett socialdemokratiskt verktyg sedan länge. Det var exempelvis regeringen Per Albin Hansson (S) som etablerade interneringsläger under andra världskriget, med Tage Erlander som verkställande minister, för att placera oliktänkande. Aftonbladet skildrade dessa läger i artikeln, Här låg de svenska koncentrationslägren.

Under riksdagsvalet 2018 hävde Stockholms stad, på direktiv av det socialdemokratiska finansborgarrådet Karin Wanngård, Alternativ för Sveriges bokning av stora scenen i Kungsträdgården. I ett pressmeddelande meddelande Stockholms stad att “Beslutet är taget efter att AfS talare polisanmäldes för hets mot folkgrupp vid en demonstration i Malmö i helgen. Hets mot folkgrupp är ett tydligt ställningstagande mot de mänskliga rättigheterna.”. Anmälningen som hade inkommit var anonym och kunde lika gärna ha haft det socialdemokratiska partiet som upphovsmakare.

Skrivelsen på AfS hemisda är undertecknad av partiledare Gustav Kasselstrand och vice partiledare Mikael Jansson.

 

 

 

Liknande artiklar

- Advertisement -

Senaste nytt