6.9 C
Stockholm
måndag, mars 1, 2021

Bli plusmedlem

Vänstersinnad amerikanska i Sverige flydde till Åland

Alyssa Bittner-Gibbs har blivit uppmärksammad som den amerikanska som lämnade USA för att bli del av ”den svenska modellen”. Hon flyttade hit 2013. Alyssa hade dock inte föreställt ett land med galen Coronastrategi och ett överdyrkande av politiska ledare. Detta resulterade i att hon flyttade vidare till Åland.

Alyssa är i grunden en vänstersinnad amerikan men noterade snabbt hur alla de politiska lösningarna i Sverige är inriktade på statligt ingripande på ett vis som även fick henne att reagera.

I en SvD intervju säger Alyssa att hon inte förväntade sitt ett sådant Sverige och mycket har för henne har varit en obehaglig överraskning.

– Det blev ett mönster i Sverige, att man inte fick ifrågasätta. Det känns lite 1984. Du ska tro vad staten tror. I’m sorry, men det är creepy, kusligt, säger Bittner-Gibbs till SvD.

Till SvD berättar hon dessutom att hon och hennes amerikanske man lyckats få möjlighet att skaffa eget hus på Åland och nu flyttat dit.

– Svenska vanor och svensk mat men bättre syn på människor, sammanfattar hon situationen på Åland med.

På det tidigare svenska Åland är det svenska språket norm. Landskapet har dock inte administrativt ingått i Sverige sedan 1809.

När Alyssa först kom till Sverige lät det dock annorlunda.

2019 var hon mycket mer positiv till det Sverige hon flyttat till. Det är tänkbart att hon då fortfarande levde i en illusion.

“It’s a really great blend between young and old, native-born and foreign-born residents’” var en av hennes kommentarer för 2 år sedan, i tidningen The Local.

Efter att ha upplevt denna ”blend” ett tag valde hon som sagt att lämna.

Liknande artiklar

- Advertisement -

Senaste nytt