10.5 C
Stockholm
söndag, maj 16, 2021

Bli plusmedlem

spot_img
spot_img

Luciaöverenskommelsen 1989 – När M, S och C begränsade asylinvandringen – radikalare än vad SD föreslår idag

Under det första halvåret av 1989 upplevde Sverige en då kraftig ökning av flyktingmottagandet. 20 000 personer hade fått uppehållstillstånd i jämförelse mot de 19 000 personer som hade fått uppehållstillstånd under hela 1988.

De kriterier som gällde för uppehållstillstånd utgick ifrån FN vilja att skydda de som ”hyser välgrundad fruktan för sin säkerhet och är förföljda på grund av ras, nationalitet, religion eller politisk tillhörighet”. Denna definition var väldigt bred och öppnade landets gränser på vid gavel.

I december 1989 anlände ungefär 100 flyktingar om dagen till Sverige och det var ett tryck som landet inte hade upplevt sedan andra världskriget. Situationen blev ekonomiskt och organisatoriskt ohållbar.

Turkar ifrån Bulgarien flydde över Östersjön i allt större omfattning och i organiserad form. Sveriges dåvarande invandrarminister Maj-Lis Lööw (S) satte slutligen ner foten och konstaterade att Bulgariens regeringen erkände problemet kring turkarnas diskriminering och att situationen för dem i hemlandet därmed var hoppfull. Men hennes hållning behövde cementeras i ett tyngre politiskt ställningstagande utifrån den svenska konsensuskulturens vilja till beslut med bred förankring. En hårdare syn behövde gälla för alla flyktinggrupper.

Sveriges dåvarande statsminister Ingvar Carlsson genomdrev därför ett regeringsbeslut om att enbart FN-flyktingar som uppfyllde kraven enligt kvotflyktingsystemet samt de med ”särskilt starka skyddsbehov” (politisk asyl) kunde få asyl i Sverige. Varken krigsvägrare eller personer med allmänna flyktingskäl, tidigare benämnt som humanitära skäl, skulle godtas. Regelverket skulle även gälla de som redan inväntade besked de datumet regeringsbeslutet togs, Luciadagen, 13 december 1989.

Vissa undantag gjordes för barnfamiljer som befunnit sig i landet i över 1 år.

Dagen efter, den 14:e december, meddelande Maj-Lis Lööw riksdagen det beslut som var taget. Företrädare för Moderaterna och Centerpartiet gav inom kort sitt stöd för regeringens linje. Moderaternas dåvarande partiledare Carl Bildt och dåvarande centerledaren Olof Johansson hade väldigt få invändningar att komma med.

Kritiken kom ifrån enskilda riksdagsledamöter inom Folkpartier (Liberalerna) Miljöpartiet och Vänsterpartiet kommunisterna (dåvarande namn).

Vid riksdagsvalet 1991 segrade en majoritet som stödde Carl Bildt som ny statsminister. Kristdemokraterna hade kommit in i riksdagen.

Den 19 december det året meddelande Carl Bildt att hans regering upphävt luciaöverenskommelse och Sverige återgick då till en liberalare migrationspolitik.

Liknande artiklar

- Advertisement -spot_img

Senaste nytt