Kyrkovalet hålls den 19 september i år. Det är då Svenska kyrkans medlemmar ska avgöra vilka nomineringsgrupper, som inte alltid är synonymt med svenska partier, som ska få ta plats i kyrkans beslutande organ, på lokal (pastorat), regional (stift) och riksnivå. Kyrkans riksdags heter kyrkomötet och har 249 platser samt två platser tillhörande utlandskyrkan.

I torsdags meddelande Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand att partiet ställer upp i kyrkovalet. Under gårdagen lanserades en valfilm där partiet skildrar den roll som Svenska kyrkan traditionellt spelat i människors liv. Filmen skildrar, med text och bild, hur kyrkan – dess organisation och atmosfär – ”funnits där genom livet  – dopet, skolavslutningen, vigseln och slutligen begravningen”, där cirkeln sluts, med kyrkan som nav.

Av Jeff Belmonte från Cuiabá, Brazil – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1193923

Valfilmen problematiserar den postmoderna kyrkans delaktighet i islamiseringen av Sverige. En bildlig skildring görs av den TV-intervju, från i påsk, där Sveriges ärkebiskop deltar i ett SVT-framträdande tillsammans med en iman från den stökiga förorten Järva. AfS lyfter fram kritik mot kyrkans delaktighet i familjens upplösning via kyrkans samröre med HBTQ-rörelsen.

”Tyvärr ägnar sig svenska kyrkan idag åt invandring, vänsteraktivism och HBTQ-frågor – dom undviker livsviktiga frågor om svenska folkets framtid och överlevnad” säger partiledare i valfilmen.

 

Sverigedemokraterna släppte tidigare i år en egen kyrkovalpresentation med dess gruppledare i kyrkomötet, Aron Emilsson. Emilsson nämnde ”islamister” och ”traditioner” i svepande termer men valde att inte nämna kärnfamiljen som koncept eller lyfta fram kritik mot kyrkans HBTQ-engagemang.

Emilsson nämnde att ”Svenska Kyrkan är föränderlig” och att väljarna kan vara med och påverka dess utveckling.